Assalamualaikum ^^

Sunday, July 23

review buku 27 hari untuk move on



Assalamualaikum .. hye awak , terima kasih sudi membaca . Dah lama tak cerita dalam ni . Aku cerita bila rasa ada bende utk di ceritakan . Buku tentang 27 hari untuk move on .

Buku ni sesuai utk org yg baru semalam/sebulan / lebih lama  putus cinta . Macam aku dh lama move on . Baca jelah sbb readers kata best .

Part bahaya bila kita baca  yg ustaz tu kata ( gambar bawah ) . Bende paling risaulah sbb fikir masa depan shangat .

Bagi aku as a perempuan untuk move on , berbeza ngn buku ni . Ini untuk lelaki sesuai sbb aku tahu lelaki nak move on susah . Aku ada abang , so tahulah sikit2 . First love is always bongokness aku tambah susah nak lupekan . Agree tapi akhirnya abg aku kahwin jugak lepas kumpul hntran ber-k

Back to my story

Kitorg dah lama putus , tapi berkawan n still contact . Entah tiba2 ,   lepas dia break dgn ex dia . Dia cari aku balik , katanya nak move on . Ah ye lah . Tak layan sgt tapi kdg2 layan jugak , dgr bebelan aku , dgr bebelan dia . Baik layan citer korea atau running man dari layan kerenah dia . Kdg2 aku reply wasap acuh tak acuh , dan selepas itu tak reply langsung .

Aku dah taknak ape2 dgn dia as kawan atau ape pun . Biarlah dia dg hidup dia . Dia boleh hidup tanpa aku . Penat nak jelaskan dekat dia . Janganlah cari aku time susah , time senang senyap .

Lagi satu dia ada byk tanggungjawab sbg ank lelaki . Kesian kat dia & family . Semua dkat bahu dia . Klau aku dekat ngn dia , bagi aku baik undur jelah diri . Bukan aku nak putuskan silaturahim , boleh je jumpa . Tak semstinya aku blok , kita putuskan silaturahim . Cume ego tak ego . Kah !

Aku takde effort nak ke arah percintaan lagi . Tahu , ramai sgt laki kat luar tu tapi nak cari bebetul laki ingat senang . Yang terima aku seadanya , ecewah . Bak kata dalam cerita korea 3 episod tu , yeppo ( cantik ) bukan bende utama dalam sebuah cinta , keikhlasan hati kita untuk terima kekurangan dan kelebihan sesebuah pasangan tu .

Kat korea kan , ramai berlumba nak buat pembedahan plastik utk cantik tapi dia tak buat , dia nak laki tu pilih dia sbb hati dia bukann paras rupa dia . Pendek weh pompuan tu . Laki tu 9 kaki , pompuan tu 5 kaki . Sweet habisss .  Ah  tengoklah citer tu sndiri . Best sgt .

Pilihlah laki tu sebab agamanye . Bila kawan lelaki ajak tgok wayang , korang tgok dia nak tak solat . Berdasarkan pengalaman aku dgn member bas sekolah aku punya pakwe .. kebanyakannya tak solat . Junam terus . Boleh seloroh kata qada' .. huhu lawaknye bang . Kawan aku pun ber-huhuhuhu .

Pilihlah lelaki yang restu mak ayah . Kenal dia elok2 , istikharah elok2 . Aku pun tak kahwin lagi , nak cakap bukan senang . Kau cakaaaaaaap je , org akan anggap kau "mcm bagus je cah ni" , KAH ! SECOND TIME ! .

Jangan terkocoh2 kalau org sekeliling tanya kau bila nak kawin . Jawab jelah " ada rezeki , InsyaAllah . Kad kawin smpailah " . Hahahahha . Gitchuww takpun kalau muda macam aku " sabo jap baru 21 tahun , belum puas berjalan menakluki alam " . Haaaa , terus tanjat iman diorg .

Pasal buku ni aku bagi 9/10 sbb cara2 utk move on tu bagus . Dari kau sedih , kau baca buku ni pastu muhasabah diri jap . Jangan sedih sangat , Allah bagi dugaan tu bersebab . " Ah sekali lagi cah kau beria " ... " kau takpernah kene cah " .

Cume nak bagitahu , hilang pakwe boleh cari baru , hilang family takleh cari pengganti , hilang kawan ..susah nak cari kawan baru .

"Lagi sekali cah kauuuuu berkata-2 ... "

Haah , aku dah hilang kawan yg aku sayang . Aku amik masa nak amik kawan baru jadi kawn baik aku .. Alhamdullilah , Allah jaga kami dgn kluarga kami dgn baik .

Cube jadi baik depan mata Dia , kalau cube sbb mata manusia . Manusia tak pernah puas & hati kt pn tenang .


End . Bye . Muah . Nanti aku bebel lagi . Assalamualaikum .


No comments:

Post a Comment